Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

OS Vasa Pelagic Leskovac


Go to content

matematika

nastava > od 5. do 8. razreda

MATEMATIKA
Prva pomisao je racun. Ali nije samo to, jer poreklo njenog imena je grcka rec
Mathema što znaci saznati ili proveriti.
Da ucenici saznaju i provere, u osnovnoj školi "Vasa Pelagic" u Leskovcu uce ih nastavnici matematike

  • Ristic Stanislav,
  • Stojiljkovic Lence,
  • Ivanovic Slavica i
  • Jancic Violeta.


U školskoj 2007/2008 godini nastavnik Ristic Stanislav predaje u odeljenjima V2, VI1, VI2, VI3 i VI4, Stojiljkovic Lence u odeljenjima VII3, VIII1, VIII3 i VIII4, Ivanovic Slavica u odeljenjima V1, V3, V4, VII2 i VII4 i Jancic Violeta u odeljenjima VI1 i VIII2.
Literatura koja se koristi uglavnom su udžbenici i zbirke Zavoda za izdavanje udžbenika - Beograd, a u ponudi za djake su zbirke drugih izdavaca u zavisnosti od opredeljenosti predavaca. To su zbirke Matematiskop, Arhimedes i dr.
Sledece školske godine V i VI razred ce prvi put koristiti udžbenike i zbirke izdavacke kuce "Klett", jer je aktiv doneo takvu odluku, nakon upoznavanja sa ovim udžbenicima. Zakljuceno je da su vrlo zanimljivi i transparentni.
Za VII i VIII razred još uvek nema drugih ponuda, osim Zavoda za izdavanje udžbenika - Beograd.

GLOBALNI PLANOVI RADA

TEME ZA V RAZRED
1. Skupovi
2. Skupovi tacaka
3. Ugao
4. Deljivost
5. Razlomci
6. Osna simetrija

Tema kojoj je dato najviše casova jesu Razlomci i u okviru nje ucenici se upoznaju sa razlomcima, racunskim operacijama sa njima i primenom razlomaka u raznim izracunavanjima.

TEME ZA VI RAZRED
1. Celi brojevi
2. Trougao
3. Racionalni brojevi
4. Cetvorougao
5. Površina trougla i cetvorougla

Najopširnija tema su racionalni brojevi jer se zatvara jedna celina o vrsti brojeva koji se koriste u raznim izracunavanjima.

TEME ZA VII RAZRED
1. Skup realnih brojeva
2. Pitagorina teorema
3. Racionalni algebarski izrazi
4. Mnogougao
5. Krug
6. Neke osnovne funkcije
7. Slicnost

Svakako centralna tema je Pitagorina teorema, ali ne po broju casova nego po znacaju za dalju primenu u okviru drugih tema.

TEME ZA VIII RAZRED
1. Tacka, prava i ravan
2. Linearna jednacina sa jednom nepoznatom
3. Prizma
4. Piramida
5. Linearna funkcija
6. Sistem linearnih jednacina sa 2 nepoznate
7. Valjak
8. Kupa
9. Lopta

U ovom razredu detaljnije upoznavanje sa geometrijskim telima svakako ima veliki znacaj za matematicka znanja.

Za ucenike svih razreda, osim ovih obaveznih tema sa kojima se upoznaju na casovima redovne nastave, postoje i teme koje se obradjuju na dodatnoj nastavi, za koju, takodje, postoje planovi rada. Dodatnom nastavom su obuhvaceni ucenici koji žele da saznaju više, a casovi se izvode po datom rasporedu. Pojedini ucenici, koji prate dodatnu nastavu su uspešni takmicari na takmicenjima koja organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije na svim nivoima.

U školskoj 2007/2008 godini najuspešniji taskmicari su:

VI razred: Mladenovic Lazar i Karadžic Danilo - ucešce na regionalnom takmicenju.
VII razred: David Vukojevic - 1. mesto na regionalnom takmicenju i plasman na republickom, koje ce se održati 11.05.2008. godine u Nišu. Mitev Ljubica, koja se plasirala za regionalno takmicenje, ali zbog poklapanja termina, ucestovala je na republickom takmicenju iz biologije 19.04.2008. godine. Mladenovic Marija - ucešce na regionalnom takmicenju.
VIII razred: Zdravkovic Ana - 1. mesto na regionalnom takmicenju i plasman na republickom takmicenju. Dimitrijevic Milena i Jelena Jovanovic - ucešce na regionalnom takmicenju.

Cinimo velike napore da osmislimo rad matematicke sekcije i raznih drugih aktivnosti, koje bi povecale interesovanje ucenika (razne radionice, kvizovi, izrada panoa i povezivanje sa ostalim predmetima i sadržajima). Nedostatak termina i prostora za realizaciju su najvece teškoce sa kojima se susrecemo.
Nadamo se da cemo uspeti kroz matematiku saznati i proveriti ZA NAS I ZA VAS. Dodjite i svojim zamislima i zapažanjima pomognite nam u tome. Neka matematika bude izazaov za sve.
pocetna strana | o skoli | nastava | kabineti | zaposleni | ucenici | aktuelno | Site Map


Copyright::by Nicic::2008::Sva prava zadrzana | vasapelagic@yahoo.com

Back to content | Back to main menu