Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

OS Vasa Pelagic Leskovac


Go to content

verska nastava

nastava > od 5. do 8. razreda

VERSKA NASTAVA
Religijska kultura jedan je od temelja stubova kulture i obrazovanja uopste. Poznavanje velikih tradicionalnih religija izuzetno olaksava razumevanje istorije, filozofije, knjizevnosti , slikarstva…. Obrazovan covek ne moze biti onaj ko ne poznaje svoju versku tradiciju, kao i tradiciju drugih velikih religija.
Obrazovanje coveka sa ciljem da sluzi jednoj zajednici, ma o kojoj sluzbi se radilo, je nemoguce bez vaspitanja. U skoli deca sticu mnoga znanja iz raznih oblasti, ali ni jedan predmet se direktno ne bavi izgradjivanjem i oplemenjivanjem decije licnosti. Da bi covek mogao da bude dobar majstor, lekar, drzavnik, potrebno je, pre svega, da bude dobar covek. Jedno bez drugog ne ide. Samo onaj koji nauci da na pravi nacin voli i postuje drugoga, moze biti zdrav clan porodice i cele nacije. Veronauka daje odgovore na mnoga zivotna pitanja nase dece; o svetu u kome zivimo , smislu zivota i sl. Deca su danas izlozena mnogim opasnostima i porocima, kao sto su droga, alcohol, duvan , sekte,sida… Odgovore koje dobiju na ova, za njih, vrlo vazna pitanja zavisi i formiranje njihove licnosti. Ukoliko im njihovi najblizi [porodica i Crkva] ne pomognu u resavanju tih problema , deca ce odgovore potraziti na drugoj strani ,cesto pogresnoj i zlonamernoj. Blagovremeno vaspitanje deteta na pravoslavnim duhovnim temeljima dobar je put za stvaranje duhovno zdrave licnosti. Licnosti koja ce tokom zivota biti sposobna da prepozna i da se odupre porocima i nastranostima, ali i da se bori sa raznim zivotnim problemima. Zbog toga na casovima vrlo cesto razgovaramo o svim pitanjima koja ih muce. Deca najcesce postavljaju pitanja vezana za sekte kojih u nasem kraju ima dosta, ali ne zaostaju ni pitanja vezana za drogu i alcohol cemu se odajue sve veci broj mladih. Pokusavamo da ukazemo na vaznost humanosti-pomoci drugima. Deca povremeno narocito o velikim verskim praznicima [Bozic, Vaskrs, a narocito Detinci] prikupljaju pomoc i posecuju bolesne drugove ili drugu decu u bolnici. Pri tom se razvija postovanje, uvazavanje i ljubav prema drugima. Akciju posete bolesnoj deci koja su se nalazila na lecenju decijeg odeljenja leskovacke bolnice izveli smo na Detinjce 23.12.2007 godine. U akciji je ucestvovalo veliki broj dece kako prigodnim poklonima tako i odlaskom u samoj bolnici.
U nasoj skoli se trudimo da organizujemo i veliki broj priredbi povodom vecih verskih praznika. Svesni smo toga da priredbe razvijaju stvaralacke sposobnosti , kao i moralne i eticke osobine, da kroz zajednicki rad uce da vole i postuje drugoga, a sve sa ciljem da sluzi postizanju zajednickog cilja - upoznavanje svoje vere i pravoslavnog nacina zivota, kako onih koji ucestvuju tako i oni koji su gledaoci. Kroz priredbi i drugih aktivnosti koje preduzimamo motivisemo decu da razviju osecaj zajednistva,tolerancije, ocuvanje srpskih obicaja od zaborava, razvijanje ljubavi prema svom narodu, veri, zatim razvijanje ljubavavi kod dece prema Bogu i Crkvi… U svim ovim aktivnostima svesrdno se ukljucuju nastavnik likovnog vaspitanja koji je zasluzan za izradu dobre scenografije i bibliotekar tj.strucni saradnik u nasoj skoli.
Izvod iz nekih zajednickih aktivnosti ucenika verske nastave u saradnji sa nastavnicom likovnog, bibliotekarkom , svojim verouciteljem i razrednim uciteljima

- Priredba povodom proslave skolske slave Sv.Save u skolskoj biblioteci, 27.01.2006.godine,
- Priredba povodom Badnje veceri 06.01.2007. odrzane u Crkvi Odzakliji, Leskovac
- Izlozba uskrsnjih jaja u Centru za ekonomiku domacinstva "Danica Vuksanovic'' Leskovac 06.04.2007. Ucenici nase skole osvojili su drugo mesto u izboru za najlepse Uskrsnje jaje.

- Izlozba likovnih radova ucenika nase skole u crkvi Odzakliji povodom Uskrsa (nasa skola se predstavila najvecim brojem radova)
- Priredba povodom Badnje veceri 06.01.2008. god. Crkva Odzaklija, Leskovac (na kojoj su nasi ucenici imali zapazen uspeh)
- Priredba povodom skolske slave Sv.Save u skolskoj biblioteci, 27.01.2008.godine
- Sv.Trifun (Sv. Valentin), 14.02.2008. godine , performans u skolskom holu, Sv.Trifun okruzen vinovom lozom na cijim listovima stoje poruke ljubavi raznih svetitelja.
- Izlozba likovnih radova ucenika nase skole u crkvi Odzakliji povodom Uskrsa , 19.04.2008.godine
- Izlozba Uskrsnjih jaja u Centru za ekonomiku domacinstva "Danica Vuksanovic" Leskovac, 25.04.2008. godine.

U nasoj skoli postoji dobra saradnja i sa ostalim nastavnicima posebno sa nastavnikom istorije. U prilog tome bice odrzano u maju mesecu i zajednicko predavanje na temu obicaja kod nas "uporedjivanjem pravoslavnih i paganskih obicaja".
Takodje u saradnji sa Savetom za prevenciju bolesti zavisnosti i verske sekte SO Leskovac odrzace se predavanje na temu "delovanje i zastita od verskih sekti".
Da ne zaboravim da napomenem i izlete do manastira koji se svake godine izvode u organizaciji nastavnika verske nastave i koji imaju obrazovno vaspitnu ulogu. Deca na tim izletima sticu svest o tome da Crkva nije od ovog sveta, ali da je u svetu i da postoji radi spasenja sveta, zatim upoznavanje manastira kao verskog objekta u kome zive monasi i monahinje, upoznavanje slikarstva kao izraza covekovog odnosa prema Bogu i svetu koji ga okruzuje, upoznavanje raznih umetnickih stilova u slikarstvu i arhitekturi, upoznavanje kulturne bastine naseg naroda…


Verouciteljica
Mirjana Aleksic


pocetna strana | o skoli | nastava | kabineti | zaposleni | ucenici | aktuelno | Site Map


Copyright::by Nicic::2008::Sva prava zadrzana | vasapelagic@yahoo.com

Back to content | Back to main menu